Droneprops Logo
Eindhoven Airport

Good day Eindhoven Airport, this is Droneprops & Media we are ready for departure!

In 2014 begon mijn eerste stap als hobby met drones. Nu, tien jaar later ben ik gegroeid tot het worden van een dronepiloot met vergunning! Met mijn nieuwe onderneming zal ik drone-operaties uitvoeren in de gebouwde omgeving. Droneprops & Media focust op inspecties, omgevingsmanagement en 3D-mapping. Ook hoort er een media gedeelte bij de onderneming. We nemen beeldmateriaal op, waarbij we andere ondernemingen gaan helpen hun bereik verder te vergroten met inzet van drones en camera’s.

Mijn eerste werkelijke opdracht was voor de woningcorporatie Trudo. We kregen de mogelijkheid om de Trudo Toren te Eindhoven (Strijp-S) te inspecteren. De Trudo Toren is gebaseerd op het Milaans bouwproject Bosco Verticale. De architect heet Stefano Boeri en komt uit Italië. Drie jaar geleden is de 77 meter hoge Trudo Toren opgeleverd. Dit gebouw is een echte eyecatcher voor het gebied Strijp-S te Eindhoven, en ik ben zeer verheugd dat ik aan dit project mocht werken!

Doel van de inspectie

Het doel van deze inspectie met de drone was het vastleggen en analyseren van de actuele staat van de bomen en planten van de Trudo Toren om zo efficiënt, inzichtelijk, datagericht, flexibel en toekomstgericht mogelijk te maken. Omdat de planten de luchtkwaliteit en het welzijn van de bewoners verbeteren, is het van erg belangrijk om de gezondheid van de planten te monitoren. Bovendien willen we problemen zoals ongedierte of ziekten van de planten en bomen voorspellen, zodat de hovenier snel in actie kan komen.

Hoe hebben we dit gerealiseerd?

Een point cloud model is gemaakt door een drone rond het gebouw te vliegen en tegelijkertijd te scannen. Uit de scan komt er een realistisch (digitaal) 3D model uit, welk de huidige staat van het gebouw weerspiegeld. Het 3D model is altijd bereikbaar via een online portaal. De gegevens kunnen hierdoor gemakkelijk gedeeld worden met elkaar, in plaats van dat er continu heen en weer gemaild wordt. In het portaal kunnen er waarnemingen digitaal gemarkeerd worden met de “pin-“functie. Hiermee kan er aangegeven worden wat de gezondheid en huidige toestand van de planten en bomen zijn. Er wordt dit jaar in juli voor de derde keer een scan gemaakt. Hierdoor kunnen we bepalen of de bomen en planten zijn gegroeid in vergelijking met de eerdere inspecties.

Wat zijn de voordelen hiervan?

De toepassing van drones biedt een aantal voordelen die traditionele methoden niet kunnen bieden. Enkele voordelen zijn:

Veiligheid
De toepassing van drones bij dergelijke inspecties kent vele voordelen. De veiligheid komt voorop. Voorheen moesten inspecteurs op de hogere verdiepingen gevaarlijke klimpartijen ondernemen om het groen te onderzoeken. Met drones hoeft dit niet meer. Bovendien kunnen drones efficiënt en snel werken, waardoor de inspectietijd aanzienlijk wordt verkort. Dit bespaart tijd en geld. Verder verminderen drones menselijke fouten doordat ze gestandaardiseerde en herhaalbare routes kunnen vliegen.

Nauwkeurigheid en Data-analyse
De nauwkeurigheid van de verzamelde gegevens is ook van enorm belang. Drones hebben camera’s met een grote sensor en kunnen daardoor gedetailleerde beelden vastleggen. Ook kunnen drones uitgebreid worden met geavanceerde sensoren zoals een LiDAR sensor. Hiermee kan het gebouw of een ander object één op één (digitaal) vastgelegd worden. Deze toepassingen maken preventief onderhoud mogelijk. Zelfs kleinste veranderingen aan bijvoorbeeld een boom, plant of gevel kunnen waargenomen worden. Het waarnemen en volgen van deze verandering gebeurt met een speciale software. Hiermee kunnen we zien of er trends zijn rondom de verandering(en) aan het object. Door regelmatig scans uit te voeren, worden de resultaten nog accurater.

Smart cities en omgevingsmanagement
Smart city is de term waarin technologie gebruikt wordt om uiteindelijk de levenskwaliteit van de burgers in de stad te verbeteren. Het inzetten van drones om gebouwen zoals de Trudo Toren te volgen valt binnen die straat van smart city. Met drones kunnen we niet alleen gegevens verzamelen voor het onderhoud van de bomen en planten. Sterker nog, als we op een groter niveau denken, dan kunnen we ook de luchtkwaliteit en de biodiversiteit monitoren in de stedelijke omgeving.

Samenwerking en innovatie
Wij hebben kunnen aantonen (met de samenwerking met woningcorporatie Trudo en Du Pré Groenprojecten) dat het mogelijk is om innovatieve technologieën te integreren in het beheer van stedelijk groen. Onze service kan als voorbeeld dienen voor andere steden en organisaties die op zoek zijn naar veiligere, goedkopere en effectievere manieren om hun groene ruimtes te beheren.

Hebben jullie ook interessante casus met de toepassing van drones? Neem dan contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken wat we voor jullie kunnen betekenen!