In 2023 is het project Tivoli opgeleverd op het terrein van de voormalige Tivoli-kerk te Eindhoven. Op dit terrein is plaatsgemaakt voor 17 appartementen en 36 grondgebonden woningen. De architect van het bouwproject heeft zijn best gedaan om het ontwerp naadloos aan te sluiten op de architectuur van de oude gebouwen op het terrein. Er is gekozen om het ontwerp dermate vorm te geven dat veel groen terugkomt.
Vlak voor de oplevering is ons gevraagd om een opleverdossier te maken door middel van een drone. Wij zijn vervolgens op het bouwterrein geweest om deze opname te maken.
Hoe hebben wij de drone dakinspectie uitgevoerd?
Voordat we de drone operatie gaan uitvoeren, gaan we eerst een veiligheidsplan maken. Doordat Eindhoven een airport heeft, wordt deze hele stad (en omgeving) toegekend als een no-fly-zone. Het is daarom noodzakelijk om een plan te schrijven waarin uitgelegd wordt hoe er omgegaan wordt met veiligheid en hoe we te werk gaan tijdens de operatie. Dit is een belangrijk item. Voor Droneprops & Media zal dit item altijd hoog in het vaandel staan. Dit veiligheidsplan tezamen met vluchtplan wordt gedeeld met de luchtverkeerleiding van Eindhoven. Na goedkeuring mogen wij een Notice to Airmen (NOTAM) indienen. Zodra ook deze goedgekeurd is, zijn we klaar om de operatie voort te zetten.
Vlak voor de vlucht nemen wij nogmaals contact op met de luchtverkeersleiding. Zij mogen het laatste woord hebben; het is een go of een no-go. Mochten we groenlicht krijgen, dan vinken wij nog de laatste items in de checklist af, en dan mogen we vliegen!
“De luchtverkeersleiding heeft altijd het laatste woord”
Voor deze operatie hadden wij twee usecases, namelijk drone inspectie van het dak met zonnepanelen en het inspecteren van de dakgoot. Hieronder leggen wij verder uit hoe we het hebben aangepakt.
Usecase 1: drone dakinspectie met zonnepanelen
Vanuit de VVE is er gevraagd om een fotorapportage aan te leveren voor het oplevermoment. Normaliter zouden er foto’s gemaakt worden door het dak te bereiken via het dakluik. Eén probleem, er is geen dakluik! Ook is er geen steigerwerk of een verreiker meer aanwezig op bouwlocatie. De keuze om opnames te maken door middel van de drone werd vanzelfsprekend.
Na een hoogte bereikt te hebben van 35 meter, zijn we begonnen met het vliegen van een rechte patroon over het gebouw. De camera hebben wij op 90 graden naar beneden gedraaid en zijn gaan schieten van foto’s. Voor deze opdracht hebben wij ongeveer 100 hoogwaardige foto’s kunnen maken. Deze foto’s zijn dusdanig kwalitatief dat men zelfs een spijkertje of zelfs een vlek op een afstand te zien is.
Pas als we alles hebben vastgelegd kunnen we gaan landen en de luchtverkeersleiding op de hoogte brengen. We zijn nu klaar met de operatie.
We kunnen vanuit de foto’s heel veel informatie uit halen welke we van tevoren niet hadden kunnen zien. Bij grote en complexe bouwprojecten is het soms niet handig om honderden foto’s één voor één te bekijken en te inspecteren. Vandaar dat we ook de optie hebben om deze om te zetten naar een 3D model. Voor het Tivoli project was dat ook het geval. We hebben vanuit de 100 foto’s een mooi 3D model kunnen realiseren. Conclusie? Er is gebleken dat er een kitspuit in de dakgoot lag. Verder zagen de zonnepanelen er goed uit! Knappe prestatie van de aannemer!
Usecase 2: bladeren in de dakgoot
Een paar weken na de eerste operatie zijn wij opgeroepen om even snel het dak van de grondgebonden woningen te inspecteren. Het probleem was dat regenwater druppelde vanuit het dak, tegen de gevel. Dit was niet de bedoeling. De aannemer had het vermoeden dat de dakgoot verstopt zat. Boosdoener? Waarschijnlijk de (herfst)bladeren. Om toch zeker van te zijn waar het aan lag zijn wij gaan onderzoeken. Na de vluchtprocedures gevolgd te hebben gingen wij de lucht in. En wat zagen we? Bladeren tussen de twee schuin lopende daken! En veel ook! Het blijkt toch maar weer dat het belangrijk is om tijdens de ontwerpfase hiermee rekening te houden. Een leerpuntje voor de architect.
Meer willen weten?
Graag willen wij een oproep doen aan alle bedrijven, VVE’s en instanties; hebben jullie ook een casus waar het dak geïnspecteerd dient te worden? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op! We kunnen samen kijken naar de mogelijkheden.